Opleiding tot coach met paarden

Leer coachen met de wijsheid en kracht van paarden.

In deze tien maanden durende opleiding leer jij alles over het coachen met paarden, jezelf en hoe je een succesvolle business bouwt. 

The most beautiful things in the world cannot be seen or even touched, they must be felt with the heart.

~ Helen Keller

Coachen met paarden

Coachen met paarden is een van de meest pure en bijzondere vormen van coaching.

Ook jij kan leren samenwerken met de wijsheid van de paardenkudde. Ik leer het je heel graag in deze opleiding.

Naast het intuïtief coachen met paarden leer je ook de praktische kant van het coachen met paarden:

 • Wat laten de paarden zien en welke vragen kan je daarbij stellen?
 • Welke betekenis heeft het gedrag of positie van het paard voor de klant?
 • Hoe bouw je een coachsessie op?
 • Paardenwelzijn; hoe zorg je goed voor het paard tijdens en na de coachsessie?
 • Hoe zet je paarden in tijdens een sessie?
 • Welke coachmethode zet je wanneer in?
 • Hoe zorg je voor een veilige leeromgeving?
 • Wat is jouw unieke manier van coachen en hoe onderscheid je je hierin?
 • Hoe zet je je eigen bedrijf op of hoe integreer je het coachen met paarden in je huidige werk?

En nog veel meer!

Daarnaast is persoonlijke ontwikkeling en business coaching ook een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Je leert jezelf (nog) beter kennen en ontdekt van daaruit jouw unieke werkwijze en hoe je dit in kan zetten in jouw (toekomstige) business.

Are you in?

Ik had niet verwacht dat ik in zo’n korte tijd zo’n enorme stappen zou maken.

Mijn wens was om te gaan coachen met mijn paard. En dat doe ik nu ook! Ik heb al prachtige sessies gehad.

Mijn intuïtie is zo sterk ontwikkeld in de afgelopen maanden, dat had ik zeker niet verwacht. Ook niet gedacht dat ik deze gave zo in me had. Tessa heeft dit naar boven gebracht en ervoor gezorgd dat ik volledig kan vertrouwen op mijn intuïtie.

Ik ben Tessa super dankbaar. Ze is zo’n betrokken en liefdevol bijzonder mens.

Ik raad dit iedereen aan!

Nathalie Goede

Orthomoleculair therapeut en coach, Cupping Company Oosterhout

Benieuwd of deze opleiding iets voor jou is?

 

Herken jij jezelf in een of meerdere van onderstaande punten, dan kan je er vanuit gaan dat deze opleiding volledig bij jou past!

=

Je vindt coachen met paarden mega interessant en zou dit zó graag zelf willen leren.

Je voelt een enorme verbinding met paarden en je wilt héél graag leren hoe je met hun wijsheid kan werken. Daarnaast vind je het fantastisch om mensen verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Je voelt dat je hier iets in te doen hebt en dat jij de verbinder bent tussen mens en dier.  

=

Je ben enthousiast, leergierig en hebt een groot hart voor alles wat leeft.

Je houdt ervan om nieuwe dingen te leren, je volgt je hart en je geniet van alle kansen en mogelijkheden die op je pad komen. Je geniet van de natuur en alles wat daar leeft. Je voelt dat je mens en natuur samen mag brengen en de wijsheid van paarden in mag zetten om ook anderen hun hart te laten volgen.

=

Je ben gevoelig, je voelt heel veel dingen aan je wilt graag leren hoe jij jouw gevoeligheid in kan zetten in het coachen (met paarden).

Je pikt snel gevoelens op van anderen en je voelt heel duidelijk hoe de sfeer ergens is. Je wilt leren hoe je om kan gaan met deze gevoeligheid en hoe je dit in kan zetten voor jouw klanten zonder dat het ten koste gaat van jou.

=

Je weet hoe krachtig coaching met paarden is en je wilt dit graag zelf leren.

Je hebt ervaren hoe krachtig en helpend coachen met paarden is. Het blijft je bezig houden en je droomt er van hoe mooi het zou zijn als je dit zelf zou kunnen. In deze opleiding krijg je alle handvaten en praktische tools om deze droom waar te maken.

=

Je werkt al als coach, trainer of therapeut en je wilt coaching met paarden toevoegen aan je aanbod.

Je bent coach, trainer of therapeut en je wilt heel graag de wijsheid van de paarden in kunnen zetten als aanvulling op jouw coachtrajecten. Ik leer je heel graag hoe en wanneer je paarden in kan zetten in jouw programma of trajecten. Ook als je zelf geen paarden hebt zijn er heel veel mogelijkheden.

=

Je werkt al paardencoach en je wilt meer verdieping in je trajecten.

Je werkt al als coach met paarden en je voelt dat er meer is. Je wilt nóg beter leren begrijpen wat (jouw) paarden laten zien tijdens coachsessies en trainingen om van daaruit treffende vragen te kunnen stellen aan jouw klanten. Je wilt op een dieper level samenwerken en communiceren met paarden. Je wilt leren om te coachen in de kudde vanuit volledige vrijheid voor de paarden. Daarnaast wil je jouw gevoeligheid en intuïtie meer inzetten tijdens je werk, maar je weet niet goed hoe. 

=

Je wilt jezelf als (paarden)coach verder ontwikkelen en je bedrijf verder uitbouwen.

Ondernemer zijn, kan soms echt een uitdaging zijn. Je wilt werken als coach met paarden, misschien werk je zelfs al als coach met paarden, maar lijkt het niet echt van de grond te komen. Hoe zorg je ervoor dat jij en je paarden gelukkig zijn en hier tegelijkertijd een goed inkomen tegenover staat? Hoe zorg je ervoor dat je paarden gezond blijven en met plezier blijven coachen? Hoe zorg je ervoor dat je klanten krijgt? Dit en meer komt allemaal aan bod in deze opleiding!

=

Paardenwelzijn staat bij jou voorop.

Paarden zijn krachtige en bijzondere leermeesters. Jij ziet en voelt dat zij vanuit hun natuur zo veel te bieden hebben en dat wij mensen hier met heel veel liefde en respect mee om mogen gaan. Je ziet het paard niet als ‘hulpmiddel’ maar als waardevolle collega. En je wilt deze collega graag beter leren kennen zodat jullie samen een fantastisch team zijn.

Over Tessa

Na ruim twaalf jaar als logopedist te hebben gewerkt in de revalidatie en ouderenzorg was het tijd voor iets anders. Werken met mensen en paarden was mijn grote droom, daarom heb ik in 2016 de opleiding tot coach met paarden gevolgd bij Inge Kroesen.

Hierna ben ik (nog naast mijn baan als logopedist) direct mijn eigen bedrijf gestart (Paardadvies). Toen nog naast mijn baan als logopedist, totdat ik in 2018 daarmee gestopt ben en volledig voor het coachen met paarden ben gegaan.

Om te komen waar ik nu ben, heb ik de afgelopen jaren verschillende programma’s, opleidingen en trainingen gevolgd om me verder te ontwikkelen als coach én als ondernemer.

Want als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren is het wel dat je nog zo goed kan zijn als coach, maar als je niet weet hoe je een bedrijf opbouwt, blijft het bij een droom.

Inmiddels kan ik zeggen dat mijn bedrijf heel goed loopt. Ik coach mensen 1 op 1, maar coach ik ook regelmatig managementteams. Daarnaast heb ik een enorm netwerk opgebouw en coach ik regelmatig voor andere topcoaches als onderdeel van hun programma’s (oa voor Kim Munnecom, Next level Humanity, Gretig coaching, Crystal Kwee en anderen).

Daarnaast heb ik verschillende programma’s en mijn eigen coachmethode met paarden ontwikkeld én werk ik als dierentolk. Zie hiervoor Animal Talk.

Even geleden werd ik gevraagd door een grote online opleider of ik voor hun de opleiding tot paardencoach wilde schrijven en ontwikkelen. Omdat ik vind dat je dit vak niet alleen online kan leren en ik in het verleden al meerdere mensen heb opgeleid in mijn coachmethode werd het nu écht tijd om mijn eigen opleiding te ontwikkelen.

En hier is ie dan!

Mijn missie is om jou te leren coachen met paarden vanuit een diep respect voor de paarden, je eigen prachtige kwaliteiten te ontdekken en van daaruit een goed lopend bedrijf te bouwen. Zodat ook jij jouw droom kan waarmaken!

Hoe ik coach met paarden ben geworden.

De opleiding

Tijdens deze 10 maanden durende opleiding gaan we heel praktisch aan de slag.

In het online programma neem ik je mee in de theorie van het coachen met paarden en tijdens de praktijkdagen leer ik je alles en gaan we heel veel oefenen samen. 

Daarnaast ga je natuurlijk ook zelfstandig oefenen en kan je gedurende de hele opleiding al je vragen aan mij stellen en feedback vragen.

Hierdoor heb jij na deze tien maanden alle handvaten, het vertrouwen en de zekerheid om zelfstandig aan de slag te gaan.

Het programma bestaat uit vijf praktijkdagen (deze eerste editie zelfs 6 praktijkdagen!) en 8 online modules met daarin video’s en een werkboek om jou stap voor stap het coachen met paarden te leren. Verdeeld over deze tien maanden vinden de praktijkdagen plaats, waarin we samen met de paarden gaan oefenen en ik je mee neem in hun bijzondere wereld. 

Daarnaast is er een besloten community op Instagram waarin je al je vragen kan stellen aan mij en kan oefenen met medecursisten. Een keer per maand beantwoord ik alle vragen door middel van een Q&A (via live video) in deze groep. Wanneer je er niet bij kan zijn, kan je deze video altijd op een later moment terug kijken. 

De Inhoud

Module 1. Jij als coach

 • Wie ben je?
 • Persoonlijke ontwikkeling.
 • Wat zijn je talenten (als coach)?
 • Wie wil je helpen?
 • Wat zijn je doelen voor jezelf en je business?

Module 2. de paardenkudde

 • Het paard als kuddedier.
 • Signalen van het paard.
 • Communicatie van en met het paard.
 • Paardenwelzijn (alledaags en tijdens coachsessies)

Module 3. Intuïtief coachen met paarden theorie

 • Verschillende coachvormen.
 • Intuïtief coachen.
 • Communicatie.
 • Afstemmen.
 • De rol van natuur en andere dieren.

Module 4. De coachsessie

 • Hoe zet je de wijsheid van paarden in tijdens een coachsessie?
 • Signalen vertalen.
 • Gesprekstechnieken.
 • Opbouw van een sessie.
 • Jouw rol als coach.
 • Afsluiten sessie, inclusief nazorg paard.

Module 5. Coachen met paarden de praktijk.

 • Oefenen, oefenen, oefenen
 • Oefenen in groepsverband en zelfstandig.
 • Verschillende coachvormen in de praktijk brengen.
 • Jouw unieke manier van coachen ontdekken.
 • De natuur en andere elementen meenemen in je coachsessie.
 • Nazorg paarden.

Module 6. Jij en jouw business

 • Jij als coach met paarden in jouw bedrijf.
 • Je bedrijf starten en opbouwen.
 • Het coachen met paarden integreren in je huidige werkzaamheden.
 • Praktische strategieën en adviezen. 
 • Jouw ideale klant en doelgroep ontdekken.

Module 7. Teamcoaching

 • Teamcoaching en teambuilding.
 • Vraag van een team vertalen naar een praktisch programma. 
 • De paardenkudde als metafoor voor een team. 

Module 8. Reflecteren en vooruit kijken

 • Reflecteren op afgelopen maanden.
 • Waar sta je nu?
 • Waar wil je naar toe?
 • Wat zijn je doelen voor de komende tijd?
 • Wat heb je nodig om deze doelen te behalen?
 • Hoe zorg je ervoor dat jij bedrijf verder groeit?

Na deze opleiding:

=

Kan jij zelfstandig aan de slag als coach met paarden.

=

Heb je alle kennis en vaardigheden hoe je een coachsessie en coachtraject van begin tot eind kan begeleiden.

  

=

Weet jij wat jouw unieke manier van coachen is en welke doelgroep en ideale klant bij jou passen.

 

=

Heb jij uitgebreide kennis over paardengedrag en communicatie en weet je hoe je dit kan vertalen naar vragen in een coachsessie.

 

=

Weet jij hoe je volledig kan vertrouwen op jouw intuïtie tijdens een coachsessie en in de communicatie met de paarden.

 

=

Heb jij de eerste stappen gezet in jouw bedrijf als coach met paarden.

Wat zit er allemaal in de opleiding?

✔ Tien maanden coaching en training van Tessa

✔ Complete opleiding tot coach met paarden (paardencoach).

✔ Vijf (nu zelfs 6!) volledig verzorgde praktijkdagen, waarin samen oefenen centraal staat.

✔ Online programma met daarin acht modules, vele video’s en een werkboek met theorie over het coachen met paarden (zie hier boven voor de inhoud van de modules).

✔ Online community waar je al je vragen kan stellen, kan oefenen met je medestudenten en waarin ik regelmatig live kom om alle vragen te beantwoorden en mijn kennis te delen.

✔ Een mega sprong in je persoonlijke ontwikkeling (ja, je gaat het coachen met paarden niet alleen leren, maar ook zelf ervaren!)

✔ Een groep gelijkgestemden waar je ervaringen mee kan delen en samen mee kan oefenen waardoor je groeit in vertrouwen en vaardigheid!

✔ Bonus 1: alleen in deze eerste editie krijg je een extra praktijkdag dag cadeau waarin we volledig intunen op jouw doelen, persoonlijke groei en natuurlijk al het geleerde in de praktijk brengen.

✔ Bonus 2: extra veel persoonlijke aandacht. Deze eerste editie werk ik met een extra kleine groep (maximaal 8 deelnemers) waardoor je heel veel persoonlijke aandacht en coaching krijgt.

“Door de coaching ben ik veel zekerder geworden tijdens de coachsessies die ik geef. Ik was altijd zenuwachtige en wat onzeker als er iemand bij me kwam voor paardencoaching.

Dit is nu weg. Ik ervaar zoveel rust, door deze rust kan ik nog beter voelen wat de paarden willen vertellen.

Ik vond het heel fijn dat ik alles op mijn manier mocht doen. Ieder mens is uniek en dit voelt Tessa feilloos aan.

Charlot Reimert

Coach bij Wild Healing Coach

Unieke kans!

Deze opleiding valt onder mijn nieuwe aanbod. Hierdoor ben ik op zoek naar misschien wel jou! Ik zoek namelijk acht mensen die heel graag als eerste deze opleiding willen volgen en achteraf een review willen schrijven. Als dank ontvang je een enorme korting op je deelname.

Wil jij dus heel graag leren coachen met paarden en wil je 10 maanden lang ondergedompeld worden in deze materie én gecoacht worden door mij (met extra veel persoonlijke aandacht ivm de kleine groep!)?

Dan is dit je kans!

Ik kijk er enorm naar uit om met een fantastische groep mooie mensen te starten!

 

Volgend jaar (2025) wordt de investering voor deze opleiding 4700,-
Maar als jij nu besluit om mee te doen met deze eerste editie (start september 2024) betaal je ipv 4700,-  slechts 2700,-*  en krijg je ook nog eens mooie bonussen (extra live dag en extra veel persoonlijke coaching).

* excl. btw. Betalen in termijnen is mogelijk (5 termijnen van 540,- of tien termijnen van 270,-)

Praktische info en deelname

Start van de opleiding: 3 september 2024

Locatie van de praktijkdagen: Nuenen (nabij Eindhoven)

Opleidingsdagen: 2024: 3 september, 8 oktober, 19 november. 2025: 11 februari, 17 april, 24 juni.

Naast deze opleidingsdagen, doorloop je zelfstandig het online programma en kan je al je vragen aan mij stellen. 

Aanmelden: Ik vind het enorm belangrijk dat de opleiding bij jou past en dat de groepssamenstelling klopt. Daarom ga ik bij aanmelding graag even met je in gesprek zodat we allebei zeker weten dat het helemaal passend is en je alles uit de opleiding haalt wat je wilt.

Je mag hiervoor dit formulier invullen, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op om jouw deelname te bevestigen.

Let op: er zijn maar acht opleidingsplekken beschikbaar! Deelname vindt plaats op volgorde van aanmelding. Dus wacht niet te lang, want vol is echt vol!

PS: wil jij eerste mijn coachmethode ervaren en zien of deze opleiding bij je past? Kom dan naar een Golden Circle. Wanneer je daarna besluit mee te doen met de opleiding ontvang je deze investering terug (als korting) op je deelname aan de opleiding. 

Veel gestelde vragen

Heb jij nog vragen? Hieronder staan de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, stuur mij dan een berichtje. Ik beantwoord je vraag graag!

Of app mij even als je snel antwoord op jouw vraag wilt: 06-11157948

Wat is de tijdsinvestering van deze opleiding?

De opleiding duurt in totaal 10 maanden, waarin er zes praktijkdagen plaats vinden. Daarnaast doorloop je zelfstandig het online programma en ga je natuurlijk ook veel zelf (en met medecursisten) oefenen. Je kan hierin dus zelf bepalen hoeveel tijd je hieraan besteed en wanneer je zelfstandig gaat oefenen. Hoe meer tijd en ruimte je hiervoor hebt, hoe sneller je leert en hoe meer ervaring je op doet!

Ik twijfel of deze opleiding bij mij past, hoe kom ik daarachter?

Er zijn zo veel verschillende manieren van coachen met paarden dat ik me heel goed voor kan stellen dat je wilt weten wat mijn methode is en of deze bij jou past. De beste manier om daar achter te komen is door het zelf een keer te ervaren. Een goede mogelijkheid hiervoor is om deel te nemen aan de Golden Circle. Je ervaart hier mijn methode, je kan al je vragen stellen en krijgt ook nog eens mooie inzichten en booschappen van de paarden. Besluit je daarna mee te doen met de opleiding, dan krijg je jouw investering van de Golden Circle terug (als korting op de deelnameprijs). Uiteraard mag je ook altijd even contact met mij opnemen om samen te kijken of de opleiding bij je past. 

 

Ik ben een (ervaren) paardencoach, maar wil mijn kennis verbreden. Is deze opleiding iets voor mij?

Als jij er in gelooft dat leren en ontwikkelen altijd door gaat, dan is deze opleiding voor jou! Je leert in deze opleiding intuitief coachen met paarden en alle elementen uit de natuur daarin mee te nemen. Daarnaast leer je te coachen in de kudde, dus vanuit volledige vrijheid van de paarden. Als je deze verdieping zoekt in je werk ben je van harte welkom! Daarnaast coach ik je ook in het verder opbouwen of neerzetten van je bedrijf. Zeker in deze eerste editie is er vanwege de kleine groep  heel veel aandacht voor jouw persoonlijke proces, waar je ook staat. We kijken samen waar jij de verdieping op mag zoeken of wat jij mag doen om een volgende groeistap te maken. Mocht je twijfelen stuur mij dan even een berichtje, dan kijken we samen of deze opleiding passend voor je is.

Ik heb geen ervaring met paarden, maar ik wil heel graag leren hoe ik hun wijsheid in kan zetten in mijn coachtrajecten, kan ik mee doen?

Je bent van harte welkom om mee te doen. In deze opleiding leer je alles over paarden en hun natuurlijke gedrag.  We gaan op een diep niveau contact maken met  de paarden, andere dieren en de natuur. Je gaat van daaruit leren hoe je de wijsheid van de paarden in kan zetten in (jouw) coachtrajecten. Wie weet ontstaan er wel samenwerkingen hierin met andere deelnemers (met paarden).

Welke onderwerpen komen er aan bod?

Zie een stukje terug naar boven op deze pagina de volledige inhoud van alle modules :-). Daarnaast kan je natuurlijk al je vragen die gedurende de opleiding naar boven komen aan mij stellen.

Hoe lang heb je toegang tot alle informatie?

Je houdt levenslang toegang tot het online programma, dus ook na de opleiding kan je altijd weer even terug kijken in de modules.

Is in termijnen betalen mogelijk?

Dat is zeker mogelijk! Als jij voelt dat je mee wilt doen, maar het te veel is om de investering in 1x te voldoen, mag je ook in tien termijnen van 270,- of vijf termijnen van 540,- betalen. Ik gun het jou namelijk van harte om deze stap te zetten!

Ik doe mee!

Fanastisch dat je mee wilt doen met de opleiding! 

Ik vind het enorm belangrijk dat de opleiding bij jou past en dat de groepssamenstelling klopt. Daarom ga ik bij aanmelding graag even met je in gesprek zodat we allebei zeker weten dat het helemaal passend is en je alles uit de opleiding haalt wat je wilt.

Je mag hiervoor onderstaand formulier invullen, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op om jouw deelname te bevestigen.

Dank je wel!

PS: er zijn maar acht opleidingsplaatsen. Vol is echt vol. Deelname is op volgorde van aanmelden. Dus wacht niet te lang als je twijfelt!

Nieuw veld

1 + 10 =

*Check je spam ook even, mijn mail komt daar helaas regelmatig in terecht*